Onderhoud natuursteen vloeren

Er zijn veelerlei soorten natuursteen vloeren, denk maar aan marmer, graniet, leisteen, travertin, etc., maar wat te doen bij ‘onderhoud natuursteen vloeren’. Er zijn veel schoonmaak- en onderhoudsmiddelen op de markt voor het onderhoud natuursteen vloeren.

In het algemeen is het basisonderhoud voor een natuursteen vloer, ongeacht het soort, hetzelfde. Wat hoofdzaak is bij het onderhoud natuursteen vloeren is:

Houd vuil, stof en water zoveel mogelijk buiten de deur. Waarom is dat zo belangrijk en hoe doe je dat?

Sommige natuursteen vloeren zijn kalkhoudend en derhalve poreus, bijv. marmer waardoor makkelijker water, vloeistoffen, vuil in het oppervlak dringt. Zand zorgt voor krassen, dus extra slijtage, op een natuursteen vloer. Vuil hecht zich aan de bovenlaag van de vloer, waardoor het oppervlak een groezelig aanzien krijgt. Daar waar je een kleinere edelsteen makkelijk met een doekje helemaal kan poetsen, moet je bij grotere marmeren oppervlakten meer constant voor onderhoud zorgen, zodat vlekken en kleurveranderingen niet in de steen kunnen dringen.

Onderhoud natuursteen vloeren

Werk met deurmatten en vloerkleden, dat houdt het eerste vuil vast.

Je kunt zelf veel doen voor het onderhoud natuursteen vloeren. Bijvoorbeeld stofzuigen, één keer per week dweilen, zorg er wel voor dat je de vloer goed droogt.

Er zijn  impregneringsmiddelen geschikt voor ‘onderhoud natuursteen vloeren’ bij speciaalzaken te koop, het trekt in de vloer, waardoor de vloer minder snel vlekt en vocht opneemt. Polycaro is een bekende en goede optie.

Dit is in het kort waar je aan moet denken bij ‘onderhoud natuursteen vloeren’.