Zelf marmer polijsten

Het marmer geeft z’n stralende glans verloren en ziet er dof uit wat te doen in dat geval?

Je kunt zelf marmer polijsten. Door marmer te polijsten wordt marmer weer egaal, kleine krassen worden verwijderd en de glans komt weer terug. Dit gebeurt door zeer dunne laagjes marmer af te slijpen.

Zelf marmer polijsten vereist een goede voorbereiding en veel geduld en is dus niet iets wat je één, twee, drie doet. Voor het zelf marmer polijsten is een polijstmachine nodig en verschillende soorten schuurpapier van grof tot fijn, dat geschikt is voor steen. Daarnaast heb je stofbril en ’n mondkapje nodig, want tijdens het polijstproces komen er zeer fijne stofdeeltjes vrij. En ook nog een stukje marmer, waar je de polijstmachine op kunt uitproberen.

Wat belangrijk is bij het zelf marmer polijsten is eerst te beginnen met grof schuurpapieren in kleine stapjes te werken (bijv. grof, middel grof, fijn, zeer fijn, extra fijn), totdat je een bevredigend eindresultaat hebt, doe je dat niet, dan zie je dat er toch nog krasjes op het marmer zijn achtergebleven. Je kan natuurlijk ook een schuurmachine gebruiken met een schuuropzetstuk, maar kies dan voor de zeer fijne en extra fijne schuurpapieropties, want anders kan je snel veel schade aanbrengen. Meer info over dit soort toestellen kan je vinden op de Populus blog, een échte doe-het-zelf blog.

Als finishing touch kun je een sealant aanbrengen, waardoor het oppervlak vuil- en waterafstotend wordt.

Zelf marmer polijsten hoeft niet per se door bedrijf te worden uitgevoerd, je kunt het zelf doen, wat uiteraard een besparing oplevert. En wie wil dat niet!